Media päihderiippuvuuden mahdollistajana

Viime päivinä on käyty vilkasta keskustelua huumeista. Haluan nostaa esiin asioita mahdollistamisesta ja arkipäiväistämisestä. Mahdollistamista on, kun päihteiden käyttöä ymmärretään ja hyväksytään tilanteissa, joihin se ei kuulu. Arkipäiväistämistä on huumeiden käytön hyväksyminen työn vaativuuteen vedoten.

THL tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen toteaa (HS 29.3. alla linkki), ”metamfetamiinin käyttö ei ole täysin poikkeuksellista viihde-elämässä. Kun on kiireiset aikataulut, pitää ehtiä sinne ja tänne sekä vetää show hyvin, kymmenennen kahvikupin jälkeen voi ajatella, että tarvitsee jotain vahvempaa”. 
Metamfetamiini on äärimmäisen vahva ja voimakasta riippuvuutta aiheuttava huume, ei kofeiiniin rinnastettava piriste. Huumeiden käytön yleisyys jollain alalla ei tee siitä hyväksyttävää. Elämän haasteet eivät tee ihmistä päihderiippuvaiseksi, vaan perintötekijät ja altistus päihteille.

Se jolla on pitkälle edennyt päihderiippuvuus, on halu lopettaa. Avun tarpeen myöntäminen on todella vaikeaa, koska päihde ohjaa jo vahvasti elämää. Häpeä ja syyllisyys nousevat pintaan, kun päihderiippuvaiselle esitetään ajatus päihteen lopettamisesta. Lopettamiseen riippuvainen tarvitsee apua. Päihdehoidon tehtävä on auttaa motivoimaan riippuvaista itsensä takia. Hoidon lähtöön motivointina voi olla ulkopuolinen taho.

Päihderiippuvainen ei näe todellista tilaansa. Kun laulajatähti esiintyy televisiossa päihtyneenä, kertoo se pitkälle edenneestä päihderiippuvuussairaudesta. Henkilö, joka ei ole riippuvainen, tuskin menisi päihtyneenä televisioon. Kun päästetään ihminen huumaantuneena televisioon, lisää se riippuvaisen omavoimaisuutta. Tämä puolestaan kasvattaa häpeää hänen sisällään. Suuri häpeä johtaa pahimmillaan itsemurhaan. Tästä on lukuisia esimerkkejä maailmalta sekä Suomesta. Alla on linkki uutisen jossa tänään kerrotaan maailmankuulun ruotsalainen DJ:n kuolemasta. Hän kuoli 28 vuotiaana päihderiippuvaisena.

Kun on tieto vakavasta huumeongelmasta, tulisi televison tai minkä tahansa haastattelijan todeta etukäteen, ettei päihtyneenä voi tulla haastatteluun. Vastuu päihteistä tulee siirtää käyttäjälle, muu toiminta on mahdollistamista. On surullista katsoa miten sairaudella pyritään mainostulojen ja "tykkäyksien" lisäämiseen. Sairaus, joka on vienyt jo ihmiseltä kontrollin omasta toiminnastaan. Vastuun siirtäminen päihdeogelmaiselle myös auttaa riippuvaisen hoitoon saamisessa. Laulajan esiintymistä ilmiselvän päihtyneenä suorassa lähetyksessä käsiteltiin erittäin paljon somessa. Media ei tätä asiaa kuitenkaan nostanut lainkaan esille. Ei sanallakaan. Tämäkin on erittäin hyvä esimerkki mahdollistamisesta.

Usein kuullaan sanottavan, että päihderiippuvaista ei voi auttaa, ellei hänellä ole motivaatiota. Päihderiippuvaisen mielestä hänen päihteen käyttönsä on kuitenkin hallinnassa. Päihdesairaudessa on vahva kieltomekanismi, joka murretaan mahdollistamisen lopettamisella.

Päihderiippuvuus on vahvasti perinnöllinen sairaus, joka johtaa hoitamattomana ennenaikaiseen kuolemaan. Toimivassa hoidossa autetaan näkemään oma todellinen tila ja ymmärtämään sairauskäsite. Toimivassa hoidossa autetaan myös lähipiiriä. Kyse on holistisesta sairaudesta, ja
usein lähipiiri on tietämättään mahdollistaja.

 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005621668.html

 

https://www.rumba.fi/uutiset/dj-ja-housen-supertuottaja-avicii-on-kuollut/

 

ChristerSchoultz
Helsinki

Kirjoittaja on rahoitusalalla johtavassa asemassa mittavan uran tehnyt raitis alkoholisti, Kantamo päihdekeskuksen hallituksen jäsen, Vöner Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja perheenisä viidelle lapselle.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu