ChristerSchoultz Jokaiselle oikeus raitistua!

Media päihderiippuvuuden mahdollistajana

Viime päivinä on käyty vilkasta keskustelua huumeista. Haluan nostaa esiin asioita mahdollistamisesta ja arkipäiväistämisestä. Mahdollistamista on, kun päihteiden käyttöä ymmärretään ja hyväksytään tilanteissa, joihin se ei kuulu. Arkipäiväistämistä on huumeiden käytön hyväksyminen työn vaativuuteen vedoten.

THL tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen toteaa (HS 29.3. alla linkki), ”metamfetamiinin käyttö ei ole täysin poikkeuksellista viihde-elämässä. Kun on kiireiset aikataulut, pitää ehtiä sinne ja tänne sekä vetää show hyvin, kymmenennen kahvikupin jälkeen voi ajatella, että tarvitsee jotain vahvempaa”. 
Metamfetamiini on äärimmäisen vahva ja voimakasta riippuvuutta aiheuttava huume, ei kofeiiniin rinnastettava piriste. Huumeiden käytön yleisyys jollain alalla ei tee siitä hyväksyttävää. Elämän haasteet eivät tee ihmistä päihderiippuvaiseksi, vaan perintötekijät ja altistus päihteille.

Se jolla on pitkälle edennyt päihderiippuvuus, on halu lopettaa. Avun tarpeen myöntäminen on todella vaikeaa, koska päihde ohjaa jo vahvasti elämää. Häpeä ja syyllisyys nousevat pintaan, kun päihderiippuvaiselle esitetään ajatus päihteen lopettamisesta. Lopettamiseen riippuvainen tarvitsee apua. Päihdehoidon tehtävä on auttaa motivoimaan riippuvaista itsensä takia. Hoidon lähtöön motivointina voi olla ulkopuolinen taho.

Päihderiippuvainen ei näe todellista tilaansa. Kun laulajatähti esiintyy televisiossa päihtyneenä, kertoo se pitkälle edenneestä päihderiippuvuussairaudesta. Henkilö, joka ei ole riippuvainen, tuskin menisi päihtyneenä televisioon. Kun päästetään ihminen huumaantuneena televisioon, lisää se riippuvaisen omavoimaisuutta. Tämä puolestaan kasvattaa häpeää hänen sisällään. Suuri häpeä johtaa pahimmillaan itsemurhaan. Tästä on lukuisia esimerkkejä maailmalta sekä Suomesta. Alla on linkki uutisen jossa tänään kerrotaan maailmankuulun ruotsalainen DJ:n kuolemasta. Hän kuoli 28 vuotiaana päihderiippuvaisena.

Kun on tieto vakavasta huumeongelmasta, tulisi televison tai minkä tahansa haastattelijan todeta etukäteen, ettei päihtyneenä voi tulla haastatteluun. Vastuu päihteistä tulee siirtää käyttäjälle, muu toiminta on mahdollistamista. On surullista katsoa miten sairaudella pyritään mainostulojen ja "tykkäyksien" lisäämiseen. Sairaus, joka on vienyt jo ihmiseltä kontrollin omasta toiminnastaan. Vastuun siirtäminen päihdeogelmaiselle myös auttaa riippuvaisen hoitoon saamisessa. Laulajan esiintymistä ilmiselvän päihtyneenä suorassa lähetyksessä käsiteltiin erittäin paljon somessa. Media ei tätä asiaa kuitenkaan nostanut lainkaan esille. Ei sanallakaan. Tämäkin on erittäin hyvä esimerkki mahdollistamisesta.

Usein kuullaan sanottavan, että päihderiippuvaista ei voi auttaa, ellei hänellä ole motivaatiota. Päihderiippuvaisen mielestä hänen päihteen käyttönsä on kuitenkin hallinnassa. Päihdesairaudessa on vahva kieltomekanismi, joka murretaan mahdollistamisen lopettamisella.

Päihderiippuvuus on vahvasti perinnöllinen sairaus, joka johtaa hoitamattomana ennenaikaiseen kuolemaan. Toimivassa hoidossa autetaan näkemään oma todellinen tila ja ymmärtämään sairauskäsite. Toimivassa hoidossa autetaan myös lähipiiriä. Kyse on holistisesta sairaudesta, ja
usein lähipiiri on tietämättään mahdollistaja.

 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005621668.html

 

https://www.rumba.fi/uutiset/dj-ja-housen-supertuottaja-avicii-on-kuollut/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

"Kyse on holistisesta sairaudesta, ja
usein lähipiiri on tietämättään mahdollistaja."

Mahdollistajasta puhuminen tarkoittaa, että päihteiden liikakäyttäjä ei olisi itse 100% vastuussa tekemisistään. Se että toinen käyttää hyväksi ihmisiä, ei tee näistä hyväksikäytetyistä mahdollistajia. Mahdollistajista puhuminen on syyllisyyden sysäämistä jollekin muulle kuin itse tekijälle. Ei kukaan muu ole ollut esimerkiksi vastuussa sinun juomisestasi ja jos mahdollisesti joku vaikka perhe-elämässä tai töissä on paikannut sinun itseaiheutettua kyvyttömyyttäsi hoitaa asioitasi, eivät he ole olleet mahdollistajia, vaan hyväksikäytettyjä. Joku on ajatellut vain ensisijaisesti itseään, piittaamatta muista, muiden taakasta.

Käyttäjän ChristerSchoultz kuva
Christer Schoultz

Nimenomaan kaikki mistä kirjoitan, niin puhun siitä että sairauden hoitamisesta on vastuu alkoholistilla itsellään.
Vastuu ja mahdollistaminen ovat kaksi täysin eri asiaa, eivätkä liity toisiinsa.
Kun kyseessä on kieltosairaus, niin se ei useimmiten lopu ilman apua. Ja juuri mahdollistaminen, työkaverit hoitaa krapulaisen duunit, vaimo/ mies peittelee puolisonsa juomista jne, se on mahdollistamista. Kissan pöydälle nostaminen ja sairaudesta puhuminen, ja tätä kautta vastuun siirto päihderiippuvaiselle sairaudensa hoitamisesta, ei ole mahdollistamista.
Mikäli päihderiippuvaisen haluaa hoitoon, täytyy lopettaa mahdollistaminen. Vastuu itsensä hoitamisesta on sitten päihderiippuvaisella.
Yksikään läheinen tai muu EI ole vastuussa kenenkään juomisesta tai päihteiden käytöstä. Sitähän juuri yhteiskunnassamme toitotetan, etä kun on niin raskas liitto, hurjat lapset, raskas työ jne, siksi jeppe juo. Ei. Jeppe juo siksi että hänellä on päihderiippuvuus. Päihderiippuvuus hänellä on taas siksi että hänellä on perintötekijät kohdillaan ja hän on altistunut päihetelle.
Sairauden edetessä on kuitenkin ihan turha vihata juoppoa, anoa, huutaa, vaatia. Kannattaa ymmärtää sairauskäsite, koska sairaus tekee ihmisestä kusipään, ihminenen ei itsessään ole kusipää (kaikki päihderiippuvaiset tulevat ajan saatossa kusipäiksi, sairaus tekee ihmisen narsistiseksi sitä mukaa kun se etenee. Pullon paikka nousee tarvehierarkiassa). Kannattaa vihata sairautta.
Kun ymmärtää että ei voi muttaa toista, vaan voi muuttaa vain omaa toimintaansa, niin ollaan aika lailla asioiden ytimessä mitä kutsutaan mahdollistamisesta ja sen lopettamisesta. Tähän kiteytyy toinen sairaus jota kutsutaan läheisriippuvuudeksi (engl co-dependent). Läheinen ei huomaa sairastuvansa ajan saatossa, ja hänen mahdollistamiseen mahdollistavat toimintamallinsa saattavat ulkopuolisen silmissä olla täysin päättömiä.
Myös työpaikat voivat sairastua (suojellaan päihderiippuvaista, esim eduskunta) jne.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Myös keikkajärjestäjien hiljainen hyväksyntä mahdollistaa päihteiden käytön. Hyvänä esimerkkinä mahtava taiteilija Topi Sorsakoski, joka ei ennen syöpään sairastumistaan tainnut vetää montaakaan keikkaa selvin päin. Olin aikanaan Topin keikalla, jossa hän sammui soittotauolla.

Lista on surullinen alkaen Olavi Virrasta Rauli Badding Somerjokeen.

Millä muulla "työpaikalla" kuin estradilla duunari voi hoitaa työnsä jopa tolkuttomassa humalatilassa tai pää huumeista sekaisin.

Vastuullinen keikkajärjestäjä laittaisi käsipystyä sen sijaan, että rahastaa päihtyneen tähden maineella.

Juha Hämäläinen

On hienoa, ettet yhtään kaunistele tai puolusta huumeiden käyttöä. Olet kokenut, ettei aineiden käytön kanssa ole leikkimistä.

Olen täysin tympääntynyt ihmisiin, jotka kehtaavat julkisuudessa ymmärtää huumehörhöilyä ja antavat nuorten saada huumeista vaarattoman käsityksen. Se on täysin vastuutonta touhua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset