ChristerSchoultz Jokaiselle oikeus raitistua!

Isänpäivä ilman krapulaa -Alkoholistin itsepetos

 

Facebook nosti esiin kuvan kuuden vuoden takaa, jossa istuin aamutakissa nauttien isänpäiväaamiaisesta. Sydämenmuotoon tehtyjä leipiä. Esikoiseni on mukana kuvassa.

Suurensin kuvaa ruudulla, koska se näytti jotenkin kummalliselta. Kuvassa kasvoni ovat turvoksissa.

 

En ole koskaan elämässäni ollut krapulassa isänpäivänä, siksi kuva hämmensi. Olin täysin varma, etten ole kännissä kuvassa, enkä krapulassa, mutta kuitenkin naamani näyttää siltä.

 

Alkoholisteja on erilaisia. On niitä jotka ovat ”pienessä hiipissä” tai ”seitin ohuessa” lähes jatkuvasti, tai sitten on niitä kuin minä, jolle on keksitty yhtä idioottimainen nimitys, tuurijuoppo. Kävi hyvä tuuri perheelle, jos onnistuin ryyppäämään ennen juhlapyhää, silloin en pilannut sitä? Tai kävi hyvä tuuri jos löysin jemmasta viinapullon? Ymmärrän sanan ”tuuri” positiivisena käsitteenä, enkä löydä ryyppyreissuistani kyllä mitään positiivista. Mistä nimi juontaa juurensa, sitä en tiedä.

Oma alkoholinkäyttöni on ollut sellaista, että kun korkki aukesi, ei juomistani pysäyttänyt mikään muu, kuin pääsy siihen pisteeseen, ettei järjestelmäni enää voi vastaanottaa viinaa. Tätä jatkui  pari vuorokautta, kunne palasin nöyränä takaisin Tellukselle, rakastavaksi puolisoksi ja isäksi, hyvittäen fyysisen ja/ tai henkisen poissaoloni. Tätä kierrettä jatkui omassa elämässäni vuosikymmeniä. Alussa ryyppääminen kesti vain illan, ja väliin saattoi jäädä viikkojakin, loppuvaiheessa ryyppääminen jatkui aina seuraavana aamuna jos illalla olin avannut korkin, muttei koskaan useita päiviä. Väliin mahtuvat kuivat päivät vähenivät kuitenkin koko ajan, ja lopussa jo viikon tauko ryyppäämiseltä tuntui lähes ylipääsemättömältä.

 

Isänpäivä on ollut minulle aina todella tärkeä. Erolapsena ja alkoholisti-isän poikana suhteeni isänpäivään on hyvin moniulotteinen. Ikinä ei elämässäni isänpäivään ole kuitenkaan liittynyt alkoholin käyttöä: Ei oman edesmenneen isäni toimesta, eikä omasta toimestani. Mutta kun näin tuon Facebook muiston vuosien takaa, tajusin tänään, millaista se oli.

 

Varmistaakseni etten juonut isänpäivänä, olen ryypännyt ennen isänpäivää niin, ettei edeltävänä iltana enää viina maistu. Tämä on hyvin tyypillistä alkoholisteilla. Puhutaan juomisen aikaistamisesta.

 

 

Alkoholistilla elämä on oikeastaan elämistä yhdestä juomakerrasta toiseen juomakertaan. Siinä välissä tapahtuu asioita joita täytyy hoitaa ja tehdä. Alkoholistilla alkoholi täyttää arjen ja kalenterin, se täyttää kaiken suunnittelun. Milloin, koska, tai oikeastaan koska ei voi juoda, kunnes lopuksi ei pysty enää edes itse päättämään, että koska ei. Näin tapahtui omalla kohdallani, ja tapahtuu kaikkien muiden kohdalla, ellei saa apua. Itse en loppuvaiheessa enää kyennyt millään tasolla kontrolloimaan koska en joisi, vaikka haitat olivat kiistattomat ja on voitu olettaa, että olen ollut haitoista tietoinen. Koska kuitenkin tunsin aika hyvin oman turnauskestävyyteni, eli käytännössä paljonko ja kuinka pitkään dokaan, sekä tiesin, että ryyppykertaa seuraa aina vähintään pari toipumisvuorokautta, niin join ennen tilannetta, jossa minun tuli olla selvin päin. Näin varmistin, että olisin juomatta ja selvin päin tällaisessa tilanteessa. Se voi kuulostaa aivan hullulta, mutta tämä on se toimintamalli, johon alkoholisti ajautuu. Hän ei halua tuottaa pettymystä, erityisesti lähimmäisilleen, kuka sellaista nyt haluaisi. Tällöin tulee kaikki mahdolliset keinot, ettei pettymyksiä tulisi. Alkoholisti ei kuitenkaan lainkaan ymmärrä, että hänen konstinsa vain pahetavat koko perheen sairastumista. Alkoholismisairauden loppuvaiheessa ei edes aikaistaminen enää välttämättä toimi. Itse onnistuin tällä tavoin pitkään olemaan juomatta tilanteissa, joissa se olisi ollut katastrofi. Lopussa menetin tästäkin kontrollin.

 

Juuri tällainen facebookmuisto tuli vastaan tänään usean vuoden takaa. Siinä olin ikuistettuna valokuvaan, selvin päin. Koska hyvä isät ovat selvin päin isänpäivänä. Muistiini palautui oma toimintamallini. Kuvaa katsomalla pystyin sanomaan, että olen dokannut torstai illasta perjantai iltaan, lauantain olen maannut sängyssä, ja sunnuntaina aamuyöstä promillet ovat olleet vihdoin nollassa, ja olen tehnyt paluun Tellukselle. Muutamaa tuntia myöhemmin minut on herätetty aamiaiselle Kruununhaassa.

 

Olen todella kiitollinen tälle FB:n muistot -ominaisuudelle, joka muistuttaa minua usein siitä, miten kavala sairaus päihderiippuvuus on. Nykyään tajuan mitä isänpäivää tai muita juhlapyhiä edeltävät päivät ovat tarkoittaneet perheelleni, he ovat kokeneet sen oikean todellisuuden. Muut ovat nähneet facebookin kautta saman illuusion kuin minä itse: Isä on suloisesti aamutakissa tukka vähän pörröllä aamiaispöydässä. Siinä illuusiossa ei näy puoltakaan päihdeperheen todellisuudesta.

 

Tällä ”poustauskonstilla” alkoholisti myös lisää omavoimaisuuttaan. Kehun sisäisesti itselleni: ”Katsokaa nyt millainen malli-isä olen, isänpäivänäkin herään krapulatta, vaikka olisin ihan hyvin voinut sentään lauantai-iltana muutaman naukun ottaa”. Juhlapyhistä ja merkkipäivistä, jotka alkoholisti on krapulaton ja juomaton, saa perheet maksaa kovan hinnan arjessa.  Sitä ei kukaan ulkopuolinen näe, se tapahtuu neljän seinän sisällä.

 

Alkoholismin kohdalla puhutaan juomisen aikaistamisesta. Se voi tapahtua kahta kautta. Niin, kuten yllä kuvailin, että alkoholisti tuntee juomistyylinsä, ja juomalla pystyy kontrolloimaan koska olisi juomatta (aikaistaa tai ajoittaa juomistaan suunnitellusti), eli hankkii itselleen sellaisen krapulan jolloin viina ei maistu. Toinen hyvin yleinen juomisen aikaistaminen liittyy tuleviin juhliin, joissa alkoholisti tietää olevan viinaa tarjolla. Tällekin on löytyy yleisiä termejä: Etkot, pikkulauantai, pikkuperjantai, pikkujoulut jne. Suurimmalle osalle nämä liittyvät hauskanpitoon, mutta meille alkoholisteille nämä ovat ainoastaan pikku mekanismi saada ottaa enemmän pikkuviinaaviinaa, ja ennen kaikkea, pikkuisen aikaisemmin.

 

Jos törmää henkilöön juhlissa, joka on aivan päissään kun juhlat ovat vasta alkaneet, voi olla aika varma, että kyseessä on alkoholisti. Aina välillä saa lukea lehdistä jostain valtiollisista juhlista, jossa joku on ollut hyvin päissään jo illallisen alussa. Kyseessä on lähes varmuudella alkoholismista. Kyky hallita käytön alkua ja lopetusta on heikentynyt.

Me alkoholistit aikaistamme juomistamme. Meidän juhlat alkaa aikaisemmin. Me juhlimme pitempään. Me emme pysty kontrolloimaan sitä. Alkoholismidiagnoosin yksi lääketieteellisistä perusteista on, että alkoholismissa on kyse siitä, ettei henkilö pysty kontrolloimaan juomisen alkamista, määrää, tai lopettamista.

 

Olen tätä nykyä todella onnellinen ja kiitollinen siitä, että minun ei tarvitse enää pelätä missä kunnossa olen. Esimerkiksi minä koen kiitollisuutta siitä, että tiedän herääväni isänpäiväaamuna omassa sängyssäni selvin päin. Minulle se ei todellakaan ole ollut itsestäänselvyys.

Olen ollut aina hyvin rakastava isä. Rakastan lapsia ja toivoin aina saavani suuren perheen. Sellaisen sainkin, ja se on yksi kantavimmista tukipilareista elämässäni. Kuitenkin sairastuin elämänmatkallani päihderiippuvuuteen. Sairaus joka alkoi varastamaan tilaa minussa. Ja lopuksi täytti koko elämänn. Se oli kaappasi Christerin kokonaan. Vaikka kuinka rakastin lapsiani, meni se niidenkin edelle. Kunnes sain apua, ja raitistuin.

 

Katselin vanhimman poikani kanssa tuota FB valokuvaa tänään, ja kerroin, millaista se tuska sisälläni oli. Hän sanoi minulle, että faija, ilman että sä olisit sairastunut, et pystyisi auttamaan niin hyvin ja niin monia ihmisiä nykyään.

Kaikella on tarkoituksensa. Hyvää tulevaa isänpäivää kaikille iseille <3

Lisää toipumisesta(ni) voit lukea täältä

http://kantamo.fi/paihderiippuvainen/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Latviasta saa edullista ja halpaa juomaa isäinpäivään.

Kaverini on juuri Valkassa ja tuo minulle lastin tullessaan.

Suomessa myydään terveydelle haitallista alkoholia kalliiseen hintaan.

Pekka Iiskonmaki

Aika veitikka tämä plogisti. Ketunhäntä kainalossa ja ennakkosensuuri.

Käyttäjän ChristerSchoultz kuva
Christer Schoultz

Ei ole, mutta asiattomat viestit eivät pääse läpi. Siksi kommentit tulevat minulle hyväksyttäväksi. En ehtinyt niihin vastaamaan ennen kuin isänpäivä on jo teknisesti ohi, sen verran oli kiireinen isänpäivä lapsien kanssa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hienoa, että olet selättänyt ongelman, tai pikemminkin sairauden näin hyvin. Onnittelen... Minulla on muutama hyvä ystävä joille kävi alkoholiriippuvuuden tähden todella huonosti kaikista mahdollisista hoidoista ja avusta huolimatta, mikään ei vain ole auttanut..... Taloudellinen mahdollisuus lisäsi vielä ongelmien syvyyttä liian pitkään...Iloista isänpäivää sinulle ja kaikille muillekin lukijoille ja blogisteille. Toivon mukaan selvinpäin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kannattaako raittius riskeerata hakeutumalla eduskuntaan?

Työ on rankkaa ajankäytöllisesti ja ilmaisia drinkkejä ja niiden tarjoajia riittää. Mediasta olemme saaneet lukea, että kaikki kansanedustajat eivät ole pystyneet pitämään korkkia kiinni.

Käyttäjän ChristerSchoultz kuva
Christer Schoultz

Alakerrassani on Alko ja meillä on kotona viinaa. Raittius on 20cm alueella tapahtuva asia, korvien välissä. Lähinnä siinä on kyse itselleen rehellisenä olemisesta.
Olen ollut useamman yrityksen toimitusjohtajana. Kyllä minulle riittää kissanristijäisiä missä viinaa on tarjolla, vastikkeetta tai vastiketta vastaan.
Myös lähipiirini on toipunut. Heidän elämänsä ei menisi eteenpäin, mikäli pelkäisivät että retkahdanko työmatkoillani toisissa maanosissa, jos työpäivä on venähtänyt jne. He kun eivät voi millään tavalla vaikuttaa raittiuteeni. Vain minä its voin.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Alkoholi on siitä pirullinen ja katala valtion myymä hermomyrkky, että säännöllisessä käytössä vuosien mittaan toleranssi vääjäämättä aina kasvaa. Näin myös käyttöannokset ja -tiheys aina kasvavat. Seurauksena myös kaikki mahdolliset haittavaikutukset kasvavat.
Luultavasti kaikki säännöllisiä viikonloppukännejä vetävät eivät täysin ymmärrä, millä ladulla ovat.
Iän myötä seinä tulee kuitenkin vastaan jokaiselle, ennemmin tai myöhemmin.
Jotkut heräävät ajoissa, ja jotkut ennenaikaisesti päätyvät kalmistoon.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Päivä kerrallaan!
Hyvää isänpäivää.

Käyttäjän ChristerSchoultz kuva
Christer Schoultz

Näin se menee, kiitos samoin :)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Ymmärrän sanan ”tuuri” positiivisena käsitteenä, enkä löydä ryyppyreissuistani kyllä mitään positiivista. Mistä nimi juontaa juurensa, sitä en tiedä."

- Tässä yhteydessä tuuri ymmärtääkseni merkitsee vuoroa tai jaksoa, joka alkoholistin elämässä raittiin kauden jälkeen väistämättä seuraa. Välillä ollaan selvin päin ja välillä juovuksissa, jaksottain. Tuurijuoppo käyttää kännäämiseen vaikkapa viikon, jonka aikana hänestä ei ole muuhun kuin örveltämiseen: esimerkiksi työt ovat tuona aikana pysähdyksissä, eikä perhe-elämällekään ole sijaa.

(Joskus vuorotyön yhteydessä kuulee käytettävän tuuri-sanaa. Yötuuri, aamutuuri jne.)

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Samaa ilmaisi "tuuliviirijuoppo" tai "vuoristoratajuoppo."
Viikkoja, kuukausia joka suhteessa aktiivista ja positiivista, jopa urheilullista elämää ilman viinaa.
Korkki narahtaa auki, ja silloin piru on irti.
Päähän mahtuu yksi ainoa ajatus - mistä lisää viinaa?
Keinoja löytyy aina, jopa sunnuntaisin. Viinaa pitää kiskoa kaksin käsin aina kunnon loppumiseen asti.
Toipilasaika on helvetin porteilla kärvistelyä ja kipuilua pitkän aikaa.
Vannotaan, ei koskaan enää tällaista rääkkiä.
Toipumisen jälkeen alkaa jälleen akviitivinen elämä.
Jonkin ajan kuluttua vannomiset unohtuvat, ja ajatellaan, jospa nyt kuitenkin vain yhden ostan.
Taas pääsee piru irti.

Petri Hämäläinen

En hahmota laisinkaan miksi hyvä teksti miehen alkoholista pitää ajoittaa isänpäivään? Miksi isänpäivänä pitää puhua alkoholismista kun siitä olisi voinyt puhua mieluummin minä tahansa 364:na päivänä?

Puhutaanko jouluna siinä että Kristinusko on aiheuttanut kärsimystä ja miljoonien kuoleman? Puhutaan ruotsalaisuuden päivänä Ahvenanmaan miehityksestä? Itsenäisyysjuhlassa punavankien teloituksista? Äitienpäivänä aborteista?

Käyttäjän ChristerSchoultz kuva
Christer Schoultz

Jos luet enemmän blogiani, niin puhun alkoholismista kaikkina vuodenaikoina. Juhannuksena alkoholismista, kesälomalla alkoholismista jne. Tämä on yksi blogi monien joukossa.
Pikkujoulusesongin ja joulun alla tulen varmasti kisjoittamaan siitä liittyen alkoholiin, ja tipaton tammikuu on ehdoton suosikkini.
Isänpäivän osalta yksi iso harmini on, ettei sitä ole edelleenkään saatu viralliseksi liputuspäiväksi. Eduskuntaan päästessäni se on pieni, mutta itselleni merkityksellinen asia saada korjattua. Muutenkin teemani ovat liittyvät läheisesti miesten ja poikien asemaan yhteiskunnassa.

Käyttäjän TapioUkkola kuva
Tapio Ukkola

Kiitos rehellisestä kirjoituksesta. Isäni oli alkoholisti ja tunnistin kirjoituksesi käytösmalleja oman isäni tavoissa. Minusta ei tullut alkoholistia, kuten ei kenestäkään veljistäni, siksi pelottavia lapsuuskokemuksemme olivat.

Minusta tuli työurani viimeisinä vuosinani päihdetyöntekijä, koska halusin auttaa ihmisiä, niin alkoholisteja kuin heidän läheisiään. Alkoholi on monesti herkkien ja kilttien ihmisten keino lievittää tuskaa ja pahaa oloa, jota raaka elämä tuo eteemme. Minullakin oli täydet edellytykset turvautua tuohon lievitykseen, mutta isäni pelottava malli varjeli minua. Löysin avun hengellisistä asioista, joista olen kiitollinen tänään.

Kaikkea hyvää elämääsi, Christer!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset