ChristerSchoultz Jokaiselle oikeus raitistua!

Valtion kilpailutuksella tuloksena kalliit ja heikot palvelut

  • VR:n lähiliikenne on Euroopan täsmällisin.
    VR:n lähiliikenne on Euroopan täsmällisin.

 

Havahduin aamun uutisiin, missä median lempipuuhaa vaikuttaa olevan junien myöhästelystä (ja huonosta palvelusta) uutisoiminen.
Aika harva tietää, että VR lähiliikenne on Euroopan täsmällisin junayhtiö.
Suomen rautatieliikenne on rankattu kokonaisuudessaan Euroopan 3:ksi, ja kun mukaan otetaan julkisen rahan tuki asukasta kohden, on Suomi kirkas ykkönen lyöden esimerkiksi Sveitsin.

Ohessa Boston Consultin Groupin laaja tutkimus aiheesta.


Huoleni on meneillä oleva valtiovallan kilpailutus. Kokemus on osoittanut esim Soteasioissa, ettei kilpailua ole kyetty järjestämään hyvin. Meillä on Euroopan hintatehokkain raideverkosto jo nyt. Elämä on opettanut, että jos jokin toimii jo hyvin, ei sitä kannata muuttaa.
Britannia on hyvä esimerkki siitä, miten raideliikenteen kilpailutuksella voi olla katastrofaaliset seuraukset, kun kilpailutus suoritetaan huonosti.
Markkinaliberalismiin kuuluu vahvasti kilpailu. Kilpailuttajaa on tosin tähänastisissa esimerkeissä viety kuin pässiä sarvista. Pitää osata laatia pohja markkinalle, jossa voidaan kilpailla.

 

Kilpailutus tarkoittaa tänä päivänä, että halvin tarjous voittaa. Tarjouskilpailun tarjoukseen on helppo kirjoittaa selaiseen muotoon, että näennäisesti vaaditut laatukriteerit täyttyvät. Totuus on sitten jotakin muuta. Käytännössä kilpailutuksen ja tarjouspyyntöjen esittelyn tekee perusvirkamies, joka arvioi asiat pelkästään hinnan perusteella.


Arkadianmäelle pitää saada todellista talousosaamista! Pelkkä hinnalla kilpailuttaminen ei kerro kaikkea. 

 

https://www.bcg.com/publications/2017/transportation-travel-tourism-2017...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset