ChristerSchoultz Jokaiselle oikeus raitistua!

Ovatko edes oman lapsen ristiäiset pyhä asia alkoholistille?

  • Vakavamielinen kuva kuopuksen ristijäisistä
    Vakavamielinen kuva kuopuksen ristijäisistä

 

’Facebook muistot’ ovat ihan uskomattoman hieno keino raitistuneelle muistuttaa siitä, millainen sairaus alkoholismi on. Taas tulinsellainen, jonka jaan eteenpäin tälläkin foorumilla. Tällä tavoin pyrin lisäämään ymmärrettävyyttä päihderiippuvuudesta sairautena.

 

Tässä onnellisessa perhekuvassa on rakas yhteinen lapsemme saanut juuri kasteessa nimen. Pelastaakseni avioliittoni olin ollut alkuvuoden tipttomalla, joka sitten päättyi retkahdukseen vapun jälkeen. 

 

Monen muun asian lisäksi, olin taas kerran onnistunut osoittamaan juomattomuudellani kaikille läheisilleni ja ehkä kaikkein eniten itselleni, että juominen ei ollut ongelmani. Ongelmana olivat kaikki muut, koska paha oloni ja ahdistus eivät hävinneetkään noina juomattomina kuukausina.

 

Juomiseni jatkui siitä mihin se jäi. Yksikään alkoholisti maailmanhistoriassa eibole onnistunut siirtymän kohtuukäyttäjäksi. Ristiäiset lähestyi, niiden järjestelyissä en ollut lainkaan mukana. Sen sijaan päätin, että ennen juhlia olisi hyvä ottaa ns suojakänni. Tämä on yksi alkoholistin keinoista suojata itsensä töpeiltä. Vetää niin kova känni, että päivää ennen kastejuhlaa olisi niin kova krapula ja morkkis, ettei viinaa tekisi mieli juhlassa.

 

Tässä onnistuin erinomaisen hyvin. Minulta meinasi jäädä kastejuhla täysin väliin, koska oloni oli niin katastrofaalinen. Olin juonut ja popsinut reseptillä määrättyjä kipulääkkeitä niin paljon, että annoin ylen koko edellispäivän. Kuume oli noussut korkealle, ja liiallinen morfiini aiheutti kovan kutinan kropassa - maksa oli kovilla.

 

Silloin kuitenkin olin täysin vakuuttunut siitä, että olin saanut influenssan. Pähkäilin, olisiko soveliasta tulla katajaisiin lainkaan, koska saattaisin tartuttaa vastasyntyneen.

Se selitti kaiken, influenssaepäily. Pystyin jopa sanomaan kaikille, etteivät tulisi lähelleni, etten vain tartuttaisi todennäköistä influenssaani.

 

Tässä kuvassa ei ole onnellinen perhe. Kuvassa on erittäin ahdistuneita ihmisiä. Oma elämäni on vapaassa pudotuksessa ja ahdistus ääretön. En ymmärrä lainkaan mitä on tapahtumassa. Epäilykset pahanlaatuisesta syövästä kasvavat, koska voin niin huonosti. Sillä, että ryyppään 3-4 päivänä viikossa ei juolahtanut mieleenikään, voisi olla pahoinvointini syy. Kuvassa minulla on yksi elämäni kauheimpia krapuloita. Tuhansista pahoista kankkusista tämä on jäänyt erityisesti mieleen. Sellaista en koskaan halua kokea enää. Siitä huolimatta seison puku päällä perhepotretissa ikuistettuna iloisessa perhetapahtumassa. Kuva keräsi satoja tykkäyksiä vuosia sitten.

 

Tänään olen taas erittäin kiitollinen siitä, ettei minun moneen vuoteen ole enää tarvinnut kärsiä krapuloita. Alkoholistin loppuluisussa, eli viimeisten elinvuosien aikana, krapulat ovat fyysisen pahoinvoinnin lisäksi henkisesti musertavia. Siitä ehkä kielii kuvakin. En pysty edes hymyilemään oman erittäin toivotun lapsen ristiäisissä koska voin henkisesti niin huonosti.

 

Kiitollinen olen www.kantamo.fi henkilökunnalle. Teidän avullanne olen nykyään tässä missä olen. Nyt vuosia myöhemmin istun Ylen respassa ja odotan pääsyä suoraan lähetykseen puhumaan alkoholismista perheissä.

https://arenan.yle.fi/1-50122887

(täältä voit kuulla haastatteluni ruotsiksi, linkki lisätty myöhemmin).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Aihe koskettaa niin montaa suomalaista, ettei kukaan ilkeä kommentoida.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset