Kymmenettuhannet lapset toivovat kesäloman olevan pian ohi!

Voisin kehua siitä miten kivoja todistuksia lapsemme toivat tänään kotiin, tai miten ihanaa on kun kesälomat alkaa. Mutta päätin omistaa tämän päivän niille tuhansille lapsille, joille koulun päättyminen tarkoittaa sen paikan sulkeutumista, joka on kenties heidän ainoa kosketus turvalliseen ’aikuisten’ maailmaan. Tänään alkaa 2,5kk:n ajanjakso, joka sisältää näiden viattomien sielujen elämässä paljon tuskaa, ahdistusta ja pelkoa. Pelkoa jolla on kauaskantoiset seuraamukset pitkälle aikuisuuteen, useimmiten lapsuudesta hautaan asti, hoitamattomana.

 

Alkoholistiperheiden lapset kärsivät loma-aikoina. Erityisesti vanhempien kesäloma on sellaista aikaa, joka on alkoholistipeheiden lapsille erittäin tuskaisaa. Lasten omaa kesälomaa varjostaa odotus siitä hetkestä, kun työssäkäyvä alkoholistivahempi jää lomalle. Oikeastaan se mikä keväällä on loma-ajan odotusta tavallisissa kodeissa, on päihdeperheissä tilanne päinvastainen.

Kesälomalla päihdevanhempi saa ottaa irti. Onhan hän taas kerran ansiokkaasti selvinnyt yhdestä työvuodesta, ja on ansainnut lomansa. Loma tarkoittaa usein päihderiippuvaiselle ajattelua tissuttelusta. Vähän nyt jos ottaa rennosti. Todellisuudessa lapset kavahtvat jo siitä ensimmäisestä saunakljan avauksesta kuuluvaa sihahdusta. Se merkitsee monille lapsille viikkojen painajaisen lähtölaukauksen ääntä. Aikaa, jolloin ei koskaan tiedä missä kunnossa vanhempi on, koska saa ruoka tai nukkua, koska lapsia torutaan tai nousuhumalassa kehutaan. Tai sairastunut ei-alkoholistivanhempi joka velvoittaa lapsia kävelemään sukkasillaan ja olla häiritsemättä alkoholistivanhempaa, ettei tämä vain suuttuisi ja alkaisi juomaan enemmän. Usein alkoholistiperheissä vastuu vanhemman juomattomuudesta siirretään lapsille.

 

Koska päihderiippuvaisissa perheissä ollaan aina varpaillaan, riidellään, eletään pelossa, ollaan hiljaa, tai ei voida tai uskalleta puhua asioista tai tunteista, sairastuvat lapset. Perhe ei toimi normaalisti. AlkoHOLISMI on koko perheen sairaus. Kaikki sairastuvat päihderiippuvaisen ympärillä. 

 

Alkoholistiperheissä omaksutaan pääsääntöisesti neljää eri roolia, tai yhdistelmää näistä. Kuvaan alla tarkemmin sankari-, ongelma, unohdettu ja pellelapsia. Alkoholistiperheessä kasvaminen luo varjonsa monella tapaa lasten koulunkäyntiin joka on tunnistettavissa. Itse löydän itsestäni paljon sankari- ja pellelasta. Löydän sisaruksistani kaikkia alla mainittuja rooleja. Oman Alkoholismini lisäksi olen myös alkoholistin lapsi ja saanut käydä läpi paljon siihen liittyviä asioita. Onneksi olen saanut oikeanlaista hoitoa, ja voin kutsua itseäni raittiiksi alkoholistiksi. Ja onneksi meillä on hoidettu perhettä kokonaisvaltisesti, ja olemme aika hienosti toipuneet. Kummatlin aikuiset ja viisi lastamme. Se ei käy yhdessä yössä, ei edes yhdessä vuodessa. Mutta alkoholismi on sairaus, josta myös koko perhe voi toipua.

 

Alkoholistiperheen sankarilapsi menestyy kaikessa mihin hän ryhtyy. Hän on itsenäinen, määrätietoinen ylisuorittaja, parempi kuin paras, alkoholistiperheen tuki ja turva. Hän tekee kaikkensa, että perheessä olisi normaali tunnelma. Sisimmässään hän tuntee suurta syyllisyyttä, epävarmuutta ja kyvyttömyyttä, eikä hän uskalla näyttää oikeita tunteitaan. Koulussa sankarilapsi loistaa. Aikuisena he ovat työnarkomaaneja.

 

Ongelmalapsi kokee, että hänet on perheessä suljettu kaiken ulkopuolelle. Ongelmalapsi janoaa huomiota ja hänen mielestään ainoa tapa saada sitä, on käyttäytymällä huonosti. Hän on röyhkeä, häikäilemätön ja draamahakuinen. Sisimmässään hän tuntee yksinäisyyttä, ahdistusta ja vihaa. Koulussa ongelmalapsi häiriköi ja on paljon luvatta pois. Aikuisena he ovat yksinäisiä ja sairastuvat usein nuorena päihderiippuvuuteen.

 

Unohdettu lapsi vetäytyy omiin oloihinsa television tai tietokoneen ääreen, josta hän havannoi tarkasti alkoholistiperheen tapahtumia. Hän on perheessä pidetty koska hän ei aiheuta ongelmia. Unohdettu lapsi on ujo ja hiljainen, eikä hänellä ole juurikaan muita ystäviä kuin pehmolelut. Sisimmässään hän on surullinen, tuskainen ja alakuloinen. Koulussa unohdettu lapsi on erillään muista ja koulukiusattu. Aikuisena heiltä puuttuu elämänhalua ja heillä on itsemurhataipumuksia.

 

Pellelapsi on alkoholistiperheen jokeri, jonka tehtävänä on keventää tunnelmaa olemalla hauska, sekä kääntää ikävät puheenaiheet mukaviksi. Hän on toimelias "valtakunnan sovittelija" ja hyvin avulias. Vitsailija, joka ei ole koskaan tosissaan. Sisimmässään hän on hämmentynyt, surullinen ja pelokas. Koulussa pellelapsella on keskittymisvaikeuksia, sekä vaikeuksia saada tehtyä tehtäviä loppuun asti. Aikuisena he eivät selviä ristiriitatilanteista ja stressistä omin voimin.

 

Toimivassa päihdehoidossa hoidetaan sekä päihderiippuvainen ja läheiset. Myös hoitotoimenpiteiden tulee olla holistisia kuten Minnesotamallisessa hoidossa. Alkoholismi on aina koko perheen sairaus. Alkoholistien lähipiirissä elää Suomessa arviolta 3.1 miljoonaa ihmistä (https://kantamo.fi/tutkimus-alkoholiongelma-lahipiirissa/)

 

Christer, 44v, raitis alkoholisti, sankari- & pellelapsi, alkoholistin lapsi

 

 

ChristerSchoultz
Helsinki

Kirjoittaja on rahoitusalalla johtavassa asemassa mittavan uran tehnyt raitis alkoholisti, Kantamo päihdekeskuksen hallituksen jäsen, Vöner Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja perheenisä viidelle lapselle.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu